En mellanlandning

Om alla flytter slutade som denna skulle man kunna flytta varje vecka. Men bara då.

Tack och hej, Sälen

Trodde inte det skulle bli så här. Hade man för ett år sen sagt mig att jag skulle stå i Sälen - av alla ställen - och på fullaste allvar känna mig tårögd över att lämna stället, då hade jag garvat en hel del. Det gör jag förstås nu också. Man är ju man, då går ju inte sånt för sig.

Men det är bra nära.

På rekordkort tid har jag träffat så många jag kommer att sakna. Folk som skjutsat, stöttat och varit alldeles, alldeles underbara (Annsi, Annso, Marigold). Andra som varit kompisar när man behövt det som bäst, och dessutom agerat lätta pokeroffer (Andy, Mange, Janson). Och till sist trevligt folk som man bara kommer att sakna att snacka om allt och inget med (Mr Momountain, P Southgrove, Fru Hagman, Bengt-Bengt, Lejas matte, The Falk).
 
Alla har de sett till att en stackars copy hittat rätt i en ny miljö och känt sig som hemma. Tyvärr verkar de ha gjort ett lite för bra jobb. För satan vad det känns jobbigt att åka härifrån.

Konstig förmiddag

Kollegorna kom med böcker. Jag kom med tårta. Tiofikat var inte som ett tiofika brukar vara.

Det känns verkligen att det snart är finito nu.


Bowling for Ludvika

Jag vet inte om det har sagts tidigare. Det borde iallafall ha sagts tidigare. Oavsett om det har sagts eller ej gör jag det nu.

Visst är
Ken Swedenborg och Michael Moore förbaskat lika?

Just idag har Jim Morrison rätt

This is the end
My only friend, the end

Å andra sidan har Lill-Babs lite rätt också. För nu ska jag leva livet ett tag.

Utklassning

Positiva saker som kommer ur flytt från Sälen till Norrköping:

1) Jag kommer att träffa fröken Ahl avsevärt oftare än vad som nu är fallet.
2) Närmare till Örebro, där Taallae och paret Spoon huserar.
3) Överhuvudtaget tror jag det är lättare att locka släkt och vänner till Peking än till Sälen.
4) Bokhandlar, bibliotek, filmaffärer och liknande kommer att finnas i min närhet.
5) Jag kommer inte att behöva köra Brego lika mycket. Förhoppningsvis inte alls.

Negativa saker som kommer ur flytt från Sälen till Norrköping:

1) Kollegor, polare, pokerspelare och alla andra sköningar som stannar.

Norrköping-Sälen 5-1. Det här blir fanimej bra till slut.


Hyllning till människor

Lyckligt lottad är den som är omgärdad av fantastiska människor. Jag är jäkligt lyckligt lottad, kan jag säga. Det märks tydligt i tider som dessa.

Flyttlasset går ju på onsdag. Och folk ställer upp till den grad att man funderar om man verkligen gjort sig förtjänt av det. Underbara fröken Ahl var ju uppe i helgen och hjälpte till med packande. Till kvällningen dyker en av de två bästa systrar man kan tänka sig upp, för att hjälpa till med sånt en stackars insnöad skribent inte förstår sig på. Förhoppningsvis har hon också med sig ett par yngre varianter av sig själv, som jag träffar alldeles för sällan.

Är de med utlovas lärdomar i tv-spelandets ädla konst. Om det är jag eller de som lär sig låter jag vara osagt.

Imorgon kväll anländer nästa par pärlor. Mama und Papa kommer återigen till min undsättning. Gångerna de gjort det går inte längre att räkna. Att säga att jag är tacksam är ett understatement modell större. Om det nånsin funnits några man kan lita på och stödja sig mot i alla väder är det mina föräldrar.

De kommer förresten med förstärkning de med. En Jack Nicholson i stinstappning är ett sätt att benämna honom. Förträfflig svåger ett annat.

Det här är ändå bara toppen på isberget. Folk klappar en på axeln, tycker att det är förjäkla tråkigt att man ska sticka och så vidare. På det hela taget är det således svårt att gräva ner sig trots allt.


Bjurman tycker till

En viss ex-Borlängebo håller tydligen inte med mig om The Departed. Eller om Oasis heller för den delen. Han har dock en poäng om Scorsese; Taxi Driver, Goodfellas och Casino var förmodligen mer värda en Oscar. Men herregud, vilka filmer står sig inte slätt mot dem? Säg så här: Bara för att laxpaté är godare än rökt abborre är det långt ifrån äckligt med den senare. Och bara för att Scorseses tidigare är mästerverk är inte hans senaste dålig, långt därifrån.

Vad gäller Oasisliknelsen är jag fullt medveten om att det nästan bara är Trumslagarpojken, Film-Tobbe och undertecknad som fortfarande tycker att bröderna från Manchester gör bra musik.

Old news

Nåddes i morse av beskedet att The Departed tog rätt fina skalper inatt. De sa det på Nyhetsmorgon. Om det nu kan kallas nyhet. Jag tror att det är lag på att så bra filmer ska ha guldgubbar. Det var iallafall på tiden att fru Scorseses son fick en.

Nu fattas bara att Tarantino tar en nån gång också.

En smak av 90-talslördagmorgon

Som jag trodde var det upplagt för aktivitet denna morgon. Inte bara för att läsa ikapp alla bloggar och liknande, utan också för att tömma anteckningsboken på saker jag funderat över i helgen. Men det får vänta. Halvar har nämligen slagit till med en äkta Halvartext. Tycker man om den kommer man att läsa Där Ol' Man River Gör En Krök lika sönder och samman som jag gjort. Det var precis den här tonen och känslan som gjorde lördagmorgnar med BT heliga när jag var grabb.

Sista helgen i Sälen

Den kom till slut. Dagen då jag tog tag i mitt liv och satte mig att beskåda en film igen. Fröken Ahl har stor del i det hela, eftersom det var hon som satte igång processen. Efter alla andra i hela världen har jag nu sett Crouching Tiger, Hidden Dragon. Men inte vet jag om den var så fantastiskt mycket att spara på. Många flygande människor, höga sparkar och snyggt foto. Alldeles för många av allt, faktiskt.

Ska man se någon film i den genren är det Hero som gäller. Så fruktansvärt vacker, och inte alls lika överdriven. En klockren femma helt enkelt.

Helgen bedrevs som sagt annars i mycket gott sällskap. Packning stod på programmet, och packade gjorde vi. I rak motsats till två mycket nära släktingar som jag hjälpt flytta under senare år har jag mindre prylar nu än när jag kom. Iallafall känns det så. Hur som helst råder det ingen tvekan om att jag har ungefär en tolftedel av deras flyttlass. Jag har heller ännu inte någon kartong på vilken det står skrivet "Massa skit, vet int" (sic). Men jag har yttrat frasen "Bra å ha skit å va utan" ett antal gånger redan.

Förutom packning och filmtittning har det ätits kycklingenchilladas, avverkats en anselig del Simpsons-avsnitt, promenerats, trillats under promenering (tribute till Mr Spoon), körts en Saab som fungerar och avskedsfestats. Ungefär vad jag skulle kalla en himla bra helg.


Laying down the law

Två saker för den som tycker att denna bekännelsesida går en aning i träda i helgen:

För det första har jag det finaste besök man kan tänka sig, varför en världslig sak som bekännelser känns sådär aktuellt.

Och för det andra saknar jag uppkoppling i hemmet, vilket på ett ganska påtagligt sätt försvårar nätkommunikation. Feel free att kalla mig grottmänniska, medeltidslevare eller annat i den stilen. Jag kunde inte bry mig mindre.

Huruvida detta förlänar mig en cementsko eller ej saknar betydelse. Jag är obeveklig. Men icke desto mindre önskas alla en trevlig helg. På måndag blir det aktivitet här igen.

Endera dan

Endera dan ser jag till att min bil blir som den ska vara.

Endera dan tar jag tag i mitt filmtittande.

Endera dan orkar jag träna upp mitt knä till fornstora dar.

Endera dan får jag svar på ett av mina jobbsök.

Endera dan förstår jag, som det anstår en Borlängepöjk, hur bra Jussi Björling egentligen är.

Endera dan vaknar jag upp i Norrköping med ett leende på läpparna.

På sätt och vis är det tur att alla endera dar inte är samma en. Det skulle vara rätt jäktigt.

SSAB-stålmän rostar inte så lätt

En man som vet att den bästa trösten för en nyopererad och aningen nerdrogad polare är en skiva med tio Family Guy-avsnitt är värd all respekt. Idag når han dessutom den ärevördiga åldern av 24 år. För att visa att budskapet verkligen kommer från hjärtat framförs gratulationen på dalmålssvengelska.

Häppi bösdäj Mistä Frimmo.

Att bekänna färg

Hur ska man kunna skriva något rappt, känslostarkt och alldeles fantastiskt om sommarvärme när det är snöstorm och nitton jävla minusgrader utanför fönstret?

The name of the game

Erik Niva har idag en rasande trevlig krönika som sammanfattar fotboll på ett vackert sätt. Och jag svär dyrt och heligt att det är enda gången jag länkar till något som hyllar Liverpool. Så New Yorkexpressen, Taallae, Trumslagarpojken och andra människor med sådana tvivelaktiga favoriter bör passa på att skina så länge det varar.

Framåtblickande

Två och en halv dag kvar på jobbet i Sälen. Sen blir det en snabbvisit i gamla bekanta kvarter och vidare färd mot Peking. In the words of en rödhårig cigarrökare: "This is not the end, it's not even the beginning of the end".

Hoppas nu att fröken Ahl sett ut ett riktigt piffigt förkläde till hemmafrun.

Bittersött

I en släng av mainstream tänkte jag rekommendera ett besök framför tv:n ikväll. Robert Gustafsson gör sitt sista framträdande i Time Out, ett för övrigt gravt överskattat program. Men ikväll möts Tony och Tony, så att säga. Vilket faktiskt kan bli riktigt kul. Om inte annat är det ett gyllene tillfälle att lyssna på perfekt dalmål.

Känner jag mig själv rätt kommer jag att missa det, eftersom jag antingen får tummen ur och kollar på film, fastnar totalt i Krigets Gudar eller överväldigas av min kamp att ta United till the top of the world i FIFA 06. Men för er med bättre minne och självdisciplin finns alltså skratt att se fram emot.

Det smyger skribenter på fjället

Okej, jag vet att jag för längesen fyllt min kvot av inlägg för en dag, och att jag bara häller vatten på Annas kvarn (hon påstår, med sällan skådad fräckhet, att jag inget gör förutom att skriva här). Men detta måste sägas.

BT:s utmärkte CJ Bergman är i mina hoods.

Beaktat att jag hasplat ur mig en hedersbetygelse till honom på ett dimmigt Bolanche hoppas jag att det är mig han hör av sig till när han vill ha en guide i Sälen.

När El Bosso tiger är allt som det ska

Han må vara en asocial typ, men han skriver vackert. Citaten han hämtat är inte så pjåkiga heller. I och med detta fjäsk hoppas jag att the Dons thugs vita cheva inte stannar utanför min dörr.

Boxarn är dock välkommen, han verkar vara en trevlig en. Jag skulle dessutom kunna presentera honom för en riktigt ståtlig donna. Sälens okrönta prinsessa, Leja, råkar nämligen finnas i min bekantskapskrets.


Två gamla inlägg blir ett nytt

Eftersom jag, liksom de allra flesta som någon gång försöker skriva något, besitter ett visst mått fåfänglighet och egenkärlek tittar jag emellanåt igenom mina gamla alster. Detta gjordes nyss, och ett och ett blev två.

Dels har jag tidigare pratat varmt om Oasis Familiar to Millions, och framförallt då covern "Hey hey, my my". Dels sa jag igår att det ska fan vara en working man. Lägg ihop dessa två och man får: Oasis cover på "Street fighting man". Eller ja, jag får det iallafall.

Den finns iallafall som b-spår på singeln "All around the world", och är så himla bra att man blir narig. Stenar kommer kanske rullande mot mitt håll nu, men den är faktiskt ett par tjog gånger bättre än originalet.

Don Vito av Hagalund

Intet ont anande dansade jag in på en välbesökt webspalt. Där syntes något som till viss del defintivt handlade om yours truly. En kort men välriktad text om skrivande (eller snarare inte skrivande) latmaskar. Trots att jag redan petat igång maskineriet när jag såg det tyckte jag att en förklaring var på sin plats. Och svar fick jag också. Ett svar som doftar Goodfellas lång väg.

Det är inte utan att man undrar om Jimmy Conway, Tommy DeVito och Boxarn snart knackar på dörren och vill få en med på en liten bilfärd, med hälsningar från El Bosso. Jag gör nog bäst i att hålla sidan uppdaterad hädanefter.

Kan man freebasa deckare?

Folk vill tydligen att man ska hålla beroenden så uppdaterade som möjligt. Igår infann sig ett lysande tillfälle att försöka göra ett uppehåll med påsarna under läppen. På Shell hade de slut på Tre Ankare, vilket gjorde att undertecknad funderade en, och endast en, gång på att strunta i det. Att det bara blev den enda var att expediten så hjälpsamt plockade fram något som hon tyckte skulle vara ett bra substitut. Och jag var inte bara svårövertalad.

Idag sitter jag således med en ny sort under läppen. Det funkar tyvärr alldeles utmärkt.

Förutom nikotinhjälpen påminner Anna med stort A mig om en snart förestående bokrea, vilken skulle nära min återfunna bokiver. Utan tvekan ett smartare beroende. Men icke desto mindre ett beroende.

Dessa problem kan vara av i-landskaraktär, men jag vet inte.


Ett steg i rätt riktning

Enligt Aftonbladet ska Sebastian Larsson vara aktuell för landslaget. Inte en dag för tidigt. Nu hoppas jag bara att herrar Lagerbäck och Andersson ser att Kalle Svensson är ett mycket bättre alternativ än Petter Hansson. Och att Markus Jonsson, Alexander Östlund eller vem som helst i Amsbergs SK är bättre än Mikael Nilsson på att spela högerback.

Tidsbokning i boktider

Jag försökte stå emot så länge jag kunde. Trots att jag var så dum att jag gav mig in på flera eminenta bokhandlar i Stockholm klarade jag att hålla Lehane, Slas, Pelecanos, Iggulden, Kellerman och många, många andra stången. Inte ens när jag stod där med min evige bokdiskuterarpartner Trumslagarpojken slog längtan till.

Alltså trodde jag att jag hade ridit ut stormen. Jo, tjena.

Det började om med att världens bästa fröken Ahl på födelsedagen gav mig ett exemplar ur första utgåvan av Slas Henrietta ska du också glömma. Gnistan tändes igen, och när jag senare drogs med till mitt sjuttonde besök på Bok-Skotten var det kört. Sista delen av Kejsarkvartetten och Lehanes första, En drink före kriget, hamnade i inköpskassen.

Eftersom den magnifike Mr Spoon också skickat Kapuscinskis På resa med Herodotos, så ligger det nu fyra oöppnade böcker därhemma och väntar. Plus de sista sidorna i tredje Kejsarboken.

Ovanpå allt ligger jag långt efter med mitt filmtittande. Och så är det United på Jansons tv ikväll.

Det ska fan vara en working man i dessa dagar.

Ståpäls de luxe

Det kan hända att jag inte har jättemycket att göra jobbledes, så här på sluttampen av Sälenkarriären. Men det är ändå mycket att stå i nu. Måste ju läsa ikapp alla bloggar och krönikor som jag missat. Första längre stoppet kommer när det upptäcks att Husgud Halvar kommit igång med ny sida. Från öra till öra syns numer ett streck i Sporres ansikte.

Och jag är inte så lite stolt över att ett visst namn syns i bloggrollen, bland Mats Olssonar, Marcus Birroar och Fredrik Virtanenar. Slår jag mig lite till för bröstet kommer det att spricka.

Firande, fjäll och film

Man skulle kunna tro att i en storstad så ligger det datorer och dräller lite varstans. Och att det därför är en bit av tårta att underhålla bekännelsesidor. Så är dock icke fallet. En sån tur då att man fixar sig trevligt sällskap i huvudstaden. Fröken Ahl kom ju och hälsade på, och som bonus fikades det med både Trumslagarpojken och paret Spoon.

Nu är man iallafall tillbaka i fjällen igen, ett år äldre dessutom. Bättre kan man ha det. Betydligt sämre också.

Fick ju se Scorseses senaste bidrag till filmhistorien igår. The Departed är precis så stenhård som man förväntar sig att en gangsterfilm baserad på en James Ellroyroman ska vara. Och precis så Bostonaktig som riktigt hårda berättelser tydligen är om de är bra. Undertecknad har sedan länge haft svårt för namn som DiCaprio, Wahlberg och Baldwin. Alla gör kanske sina mest helgjutna roller någonsin. Men de har inget att sätta emot Mästaren. Jack Nicholson är alltid creepy, till och med i romantiska komedier. Karaktären Frank Costello är inget undantag.

Skådespelandet och storyn blandat med skön berättarstil gör The Departed till det kanske bästa i gangsterväg sen Boondock Saints. Tycker man inte den är gangstrig på rätt sätt kan man istället säga att det är det bästa sen Goodfellas. Och den hade säkerligen gjort sig bättre på en stor biograf i Stockholm än hederligt stulen på en halvbra dvd-spelare i Sälen.

Det där var ett smakprov av min filmkritiska sida. Den dyker upp när man minst anar det. Läsare av denna sida är härmed varnade.

Är vi framme snart?

I full färd med att avveckla Sälen ur mitt medvetande försvinner jag återigen härifrån. Jämtland är ett minne blott (och blött, i dubbel bemärkelse). Nu ska jag istället undersöka om Stockholm har blivit kallt. En resa som ger skräckblandad förtjusning något av ett ansikte.

Skräcken ligger dels i de inte alltför höga tankar jag när om huvudstaden, som jag tidigare pratat om. Dels är också jag rätt övertygad om att jag har gått och fått feber. Det känns så där tungt i skallen och allmänt jobbigt när man försöker röra sig. Och vilken sekund som helst kommer jag att ha hostat bort det sista av min röst. Så själva resan lär bli sovande för min del.

Förtjusningen inför resan är förstås att det ska träffas damer. En dam, närmare bestämt. Eller rättare sagt en alldeles särskild fröken. Det är hon som hägrar, även om mina tjejer på jobbet är riktiga pärlor. Dessa börjar för övrigt bli lite trötta på mig, eftersom jag sneglar lite bedjande mot dem ungefär var femte minut som för att påminna dem om att jag vill åka. Och de känner nog på sig att det inte är deras sällskap som är det primära.

Jag hade även tänkt mig att kunna leva loppan en aning i den stora staden. Det skulle ju vinnas en pokerpott igår kväll, att slösas efter behag. Kvart över nio slutade det äventyret. Inte alls rikare men lite fattigare.


Makes me feel sick

Knappt kommen till kontoret, slåendes upp nätvarianten av en kvälls-/skvallertidning, står morgonkaffet mig i halsen. Sånt här gör mig förbannad. På riktigt.

Den rektorn får ingen Blomsterkvast av mig, det kan jag säga.

Ljus i mörkret

En positiv sak med att vara riktigt förkyld är att man inte är lika sugen på att stoppa påsar under läppen.

PS från Jämtland

"Disco Inferno" av The Trammps och "Celebration" av Kool and the Gang är säkert roliga och klämmiga bitar. Men att de ska behöva spelas hela tiden, överallt, så fort någon ska upp på en scen känns sådär aktuellt.

To make a comeback; you better come back

Det är helt ojävlatroligt underbart.

Ikväll åker skumpan (fantan) och ostronen (chipsen) fram, firandet kommer att pågå ända fram till småtimmarna med ståt och gamman (en förhoppningsvis bra film kommer, till ungefär elva, att antittas för att hedra skrivviljans triumf) och grannarna kommer att störas (jag sover senast kvart över elva).

Det här var det roligaste jag hört sen fröken Ahl bekräftade att hon gästar Sälen nästa helg. Och det vill inte säga lite.

Fortsättningen av dagen kommer nu antingen att gå som en dans, i ren eufori, eller hur segt som helst, tack vare hundratals besök i väntan på att den nya sidan vaknar till liv.

Rubriken är återigen ett utdrag från en Sockertoppslåt. It takes time, it takes two bör finnas i varje persons öra en gång om dagen. Blir man inte glad av den blir man inte glad av något.

Ack Jämteland, du sköna

Jag är övertygad. Solglittrande fjäll och smått fantastiska omgivningar har fått mig att förstå Evert Ljusberg. Klart Jämtland ska bli en egen republik, så himla fint som det är. Efter att bara ha fått se det i grått och blött fick jag nu se det som man kunde se på tv. Man kan ju bli kär av mindre.

Har jag också sett mitt livs första alpina VM-tävling. Och man blir faktiskt sjukt imponerad av den där Pärson. Hon är helt enkelt helt jävla överlägsen just nu. Men hon är kortare än man tror.

För övrigt kan jag meddela att Kristin Caspersen är precis så trevlig som hon verkar. Och Hans Fahlén gillar inte mig.


Utan röst vid Skutan

Var det alltså en helt osannolikt jäkla bra Mandospelning igår. Med strålande sällskap och lagom mycket innanför västen blev det en alldeles, alldeles underbar afton. Som en liten fingervisning om hur fint det var är jag fortfarande hes.

Efter att tidigt imorse gett mig iväg är jag annars i Jämtland igen. Och eftersom jag inte körde den här gången hade jag tid att reflektera över ställena vi åkte förbi. Det är ganska anmärkningsvärt att det inte känns som en omväg när man kör till Åre från Sälen och passerar ställen som Stockholm och Uppland. Roligaste namnet är Höla. Mest givna favoriten är Kvarnsve Gård, en smak av hemma. Och fulast är något av alla miljoner Bölen som det tydligen kryllar av i hela Norrland. Efter den här vägen finns dock inget som konkurrerar med Åte Sörböle Ö, som man kan beskåda nånstans mellan Luleå och Söderhamn.

Tack vare mitt nya ressällskap, musikoraklet P Southgrove, har det också dykt upp en hel del nya potentiella tillägg till skivsamlingen. Men jag ska lyssna lite mer innan det slutliga utlåtandet kommer.


I väntan på Gåshud

Det är nära nu. Nära vad som torde bli en mycket trevlig afton. Kvällen innehåller förfest med mina tjejer från kontoret och god malthumlejästochvattendryck. Och så Mando förstås. Om sidådär sex och en halv timme skrålar min väna stämma till tonerna av ack så ljuv musik.

Behöver jag tillägga att det inte är undertecknad som kör till Jämtland i morgon bitti?


Hopp och förtvivlan

Tanken slår mig varje halvtimme: "Nu, nu har han ändå kommit på hur kul det är med webbspalten. Han har fått sova på det två gånger och tänkt om."

Sen knappar jag in adressen och stirrar förväntansfullt på skärmen. Men det står inget nytt. Fortfarande bara adjö. Det är inte the end of the world, men synd är det. Mer synd än Dante nånsin kunnat föreställa sig. Och han kunde föreställa sig rätt mycket synd, den saken är klar.

Måtte djävulen ta alla serverjävlar.


Kul läsning

Brukar oftast inte gilla Rolf van den Brink, men när han vässar pennan så här är det svårt att inte le. Ibland är det dock svårt att veta om han är ironisk eller ej.

Skillnaden mellan landslag och landsort

Det var tydligen nån sorts fotboll igår. Iallafall sa de på tv:n att det som visades var fotboll. Jag vet inte jag. Det fattades liksom lite för mycket av kontakten mellan fot och boll för min smak. Eller kanske framförallt kontakten mellan fot och hjärna. Herregud, jag var ungefär tio när Kent Tegelberg borrade in i skallen på mig att man måste följa med sin gubbe hela vägen. Inte stå och titta när han springer mot bollen.

Det värsta med gårdagens så kallade fotbollsmatch är att det nu förstås kommer att bli ännu mer Zlatan, jag sa Zlatan, i all möjlig och omöjlig media. Han skall oss vidunderligt frälsa och blablabla och annat struntprat. Jag tycker istället man lägga energi på att lära Wilhelmsson och Nilsson att markera, Hansson att springa på riktigt och Mellberg att klippa sig.

Det var ändå inte bara mörker. Isaksson var tillbaka, vilket var mycket skönt. Några fina anfallskombinatiner fick vi också se. Och Linderoth såg allmänt ståtlig ut. Både spel- och utseendemässigt. (Den sista kommentaren är en födelsedagspresent, grattis till vattudamen i New York!)

Men istället för att kolla på den övriga bedrövelsen tog jag på mig täckjacka och -byxor och gick på en minst sagt uppfriskande promenad (15 grader kallt och snö). Och ni ska veta det; Sälen växer så det knakar. Det var ungefär en vecka sen jag spankulerade i trakterna, på den tiden har tre nya hus och två nya vägar vuxit upp. Johan Esk kallade Åre för
broilerby häromsistens, undrar om inte det snart passar in på Sälen. Fast på ett helt annat sätt.

Kontentan är iallafall att det är mycket roligare att titta på en by som springer framåt än ett lag som står och stampar i väntan på nåt större.

Även tråkig uppmärksamhet är uppmärksamhet

Antal jobbsök: Börjar bli väldigt många nu. Antal svar: Inga, null, nada, noll och intet. Folk säger inte ens "Nä höddudu, du var inte rätta virket. Sorry, men vi söker teak eller minst järnek. Du är typ sketen surved av halvmurken asp på sin höjd.".

Ska det vara så ända in i aftonsången svårt att skicka ett massmail till oss stackars träskallar som inte ens klarar kvalstrecket?

Allt jag önskar vill jag ha

Modern påminner mig mailledes om en förestående födelsedag. Fantastico balmentico, som New Yorkexpressen, Taalae, Mr Frimmo och undertecknad ironiskt skulle ha uttryckt det i fornstora dar. Jag hade faktiskt börjat förtränga den. Födelsedagen alltså. Inte frasen.

I alla fulla fall förväntas jag skriva önskelista. Ett första utkast ser ut så här:

1. Ett nytt jobb
2. Ett gammalt jobb
3. Ett jobb överhuvudtaget
4. En bil som fungerar som den ska

Finns inte dessa i detaljhandeln kommer man långt med en film eller två.

Stockholm i min hjärna

För första gången i hela mitt liv längtar jag till Stockholm. Har aldrig varit särsklit imponerad av den kungliga huvudstaden tidigare. Det är jag i och för sig inte nu heller, tycker mest det är stress, för mycket folk och allmänt magsårsframkallande att befinna sig där.

Om en vecka drar jag dit ändå. Ska dit och jobba med samma sak som i Jämtland. Men det är inte jobbet som drar. Inte heller alla sköna film- och skivaffärer man kan förlora sig i. Inte ens Tintinaffären, de mest trampade fyraochenhalv kvadratmetrarna sist jag var i Gamla Stan, är vad jag ser fram emot mest.

Jag får besök när jag är där. Ett besök som ger köernas stad ett helt nytt skimmer. Och när till och med ett sånt ställe lockar så står det, utan någon som helst tvekan, klart:

Ett visst yrväder kan lysa upp vilken tillvaro som helst.


Rykten om ryktning

Börjar känna lite ångest nu. Brego har stått utomtaks sen i fredags. Han är kall, översnöad och förmodligen ilsk. Jag hoppas dörren går att öppna, och framförallt stänga. Om man mutar en häst med socker, med vad mutar man då 200 hästkrafter?

Scener ur ett äktenskapsbesök

Fördelen med två dagars frånvaro från kontoret: Man kan jobba med så mycket annat och träffa hysteriskt många roliga och trevliga människor. Nackdelen med två dagars frånvaro från kontoret: Allt ramlar över en när man kommer tillbaka, vilket gör en stackars bekännelsesida lidande.

I väntan på något gör man rätt i att besöka Mr Spoons
blogg idag. Även om han numer anser att vissa spelat ut sin roll i hans liv har han rasande fina bilder. Motivet på den nedersta kan dock diskuteras. Tror mest den är ett försök att släta över ett klumpigt klavertramp från dennes sida. Men snöbilderna är fina, en är tagen från undertecknads stora entré. Bara en sån sak.

Jag verkar för övrigt dra med mig snö, blåst och annat otyg vart jag än reser. Hann inte mer än lämna Jämtland förrän tävlingarna kunde genomföras i strålande sol. Samtidigt sitter jag här och blir mer och mer insnöad.

Bryter upp och ut, men inte ihop

Lite blandade känslor är det faktiskt. Lämnar Jämtland ganska snart nu, och det ska bli skönt att komma hem. Men folk är väldigt trevliga kring ett VM. Det finns mycket att göra. Och så är ju vägen hem, enligt rapporter, av den kalibern att färden inte kommer att avklaras på ett kick, eller ens tre.

Men macken i Sveg kommer att få besök. Jag ska vinnna skidor som Marigold med allra största säkerhet läggger beslag på. Det får hon så gärna. Mitt knä är fortfarande inte moget för bravader på skidor, oavsett hur fina de är.

I bilen spelas - om jag får bestämma - Familiar to Millions. Oasis fick äran att avsluta konsertandet på Wembley. Med en ljudkuliss på 80 000 galningar hyllandes fem andra galningar är gåshuden allerstädes närvarande. Covern på Neil Youngs "Hey hey, my my" är en pärla bland pärlor.


Insikt

Läsandes en krönika i en tidning jag inte vågar namnge (Mr Spoon kan taekwondo) får jag en aha-upplvelse. Texten handlar om den jobbiga kusinen från landet. En del av definitionen för denne släkting lyder "Han som vägrar latte och käver bryggkaffe".

Exakt samtidigt inser jag att det här kontorets jobbiga kusin från landet är yours truly.


Life is good

Ensam på kontoret, saker börjar bli klara, snart går färden norrut, ny prilla under läppen, precis tagit en kopp kaffe. Och så går Ode to ochrasy högt på stereon.

Kom melankoli och träng dig på. Här skall du motstånd finna.

När Wilda talar står Sälen stilla

Jag kollade inte på film igår. Världen skulle ju på ett lysande initiativ stå still i fem minuter, vilket Wilda fick upp mina ögon för. Mitt under bästa filmtittartid skulle allt stanna. Det körde mina filmplaner i bott, jag tycker inte om pauser i film. Eftersom jag vill dra mitt strå till den globala stacken stängde jag av allt utom kylen och värmen. Men jag känner mig lite ledsen i ögat över den uteblivna filmen.

Oh, how I wish it was true

Senaste timmens tankar sammanfattas så här (det kursiva innebär antingen det där ekande ljudet när drömmar spelas i radio eller den bomullsliknande ramen när nåns innersta visas i tv):

Har jag alltså funderat länge och väl. Kommit fram till att det inte kan bli annat. Till och med Husgud Halvar har ju sagt åt mig att göra det. Då lyssnar man ju. Nu slår jag ner näven och gör slag i saken. Redan imorgon bär det iväg. Varför vänta, liksom.

Jag drar till Norrköping och blir hemmafru.

Med lite mer mod och lite mindre logik i kroppen hade det varit så.


Djupa tankar i en grund hjärna

Man blir bara glad ibland. Har precis varit ute och tittat på folk. Folk som åker skidor. Och mest glad blir man av det lilla folket. Tänk om man kunnat behålla den där oförställda glädjen som di sma over jordi har.

Såg ett par hjälmfotingar (barn kallas så i Sälen kallas tills de blir myndiga, tror jag) som upptäckte en pistmaskin av trä, som de kunde leka i. Och jösses så de gick igång. Allting var på sniskan, hjälm, mössa, vantar, bävernylonoverall, allt. Men det struntades förstås blankt i, de hade ju en stor brummande sak att utforska. Ändrade planer morsan, vi är inte så trötta som vi var nyss, när du nästan fick bära oss för att komma de sista fem metrarna till bilen.

Tänker på hur en annan reagerar på nya leksaker. Som jag till exempel gjorde när jag skaffade Brego (innan han blev Satan). Då bubblade glädjen inuti mig, men jag bara rättade till kragen och rattade ut kärran. Det fanns ju folk i krokarna, hur skulle det se ut om man gav utlopp för känslor?

Så, stelbent, stelfotad och stelhalsad körde jag hem. Väntade till kvällningen, då de flesta skulle hålla sig hemma. Och sen lät jag mig le med hela ansiktet, brände igång stereo och motor och went wild. Eller ja, så wild man kan go utan att helt känna sig pinsamt överengagerad.

Det vill säga ungefär tio procent av en hjälmfotings iver. På sin höjd.

Å andra sidan ska jag kolla på film ikväll. Och mina kollegor undrar vad jag har tagit, eftersom jag klappar händerna av förtjusning, har ett fånflin över läpparna och titt som tätt fnittrar högljutt för mig själv. Antingen är barnet i mig kanske inte förlorat än, eller så är jag bara riktigt inspirerad av de som vet hur livet ska levas.