Skånsk hockeystämning

Som vanligt nuförtiden ligger det på. Men en liten recension av hockeyn i onsdags tänkte jag hinna med.

Själva spelet var väl inte jättemycket att hänga i julgranen, men det var givetvis skönt med seger. Och helt underbart att få stå och skråla med i "Daladans, daladans, daladans" och andra härligheter. Två ståpälsframkallningar blev det också. Först när stämningen börjar byggas upp under uppvärmningen och högtalarna bjuder på "Welcome home, Luc Robitaille". Sen när en av knattemaskotarna åker av isen och hela Rögleklacken gör sitt bästa för att han ska få känna sig stolt, och han svarar med en världsstjärnas vinkning. Lysande och rörande.


Svammelkrönikan

Jag såg den nya, bedrövligare, Filmkrönikan igår. En serie i stadigt förfall för varje år som går. Igår svamlades det om hur sällan Brad Pitt spelar huvudroller, att det skulle vara något alldeles sensationellt med The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford som strax kommer till Sverige. Inte sedan Johnny Suede hade han haft huvudrollen sa de.

Nähä? Vad hände med Möt Joe Black? Och Sju år i Tibet? Och för all del Mr & Mrs Smith (hur dålig den än må vara)? Jag skulle till och med vilja sträcka mig så långt som att säga att Pitt har huvudrollen i Höstlegender. Men men, smaken är väl som baken; vissa doftar inte som de ska.

Dessutom bär Pitt, enligt undertecknads ödmjuka mening, upp såväl Fight Club som Snatch, och snudd på Se7en också, även om han tekniskt sett inte har huvudrollen i dem. Detta säger jag inte bara för att han är snygg som få och att han råkar vara en rätt hyfsad skådis, utan för att jag faktiskt tycker så.

För övrigt börjar musikdöden åter inträda. Jag har helt enkelt ingen möjlighet att få med mig något att lyssna på. Grinfärdig? Check. Men imorgon får jag iallafall gå på hockey.

Snabbt tips

På språng igen, som vanligt nuförtiden. Men ändå: Gör som alla säger, kolla in American Gangster. Den är väl värd att se, inte minst tack vare Ruby Dees enorma prestation som Frank Lucas (Denzel) mamma. Äktare rollfigur har sällan skådats.

Mina kurskamrater står och stampar, väntar på att den där befängda dalkarlen ska få ändan ur vagen så att de får mat nån gång. Bis später, also.


Songs for the asking

Jag hade ju lovat mig själv att försöka länka till musiken jag pratar om. Det missade jag såväl i mitt pladdrande om Steve McClaren som angående dagens låt. Så, tack vare Youtube, här finns artisterna tidigare kända som Tom & Jerry, här är Radioheads finaste och här är världens kanske bästa låt någonsin (den som kan räkna alla Beatlesreferenser vinner en promenad). Kelis tycker jag inte är särskilt bra, så den får ni leta på själva om ni absolut måste höra den.

Vintersvammel

Vintern har kommit till Peking. Äntligen. Minusgrader, vitt på backen, en riktig anledning att använda mina nya kängor; fördelarna med vintern är många. Det bästa är nog ändå stämningen som kommer med en klarblå iskall vinterdag. Den är liksom som gjord för att njuta av.

Världscupen i längdskidor drog igång imorse också, vilket tjänar som ännu ett stupsäkert tecken på äkta vinterhelg. När man kan käka frukost samtidigt som en massa damer och herrar sliter livet ur sig, backe upp och backe ner, på tv:n så vet man hur bra man har det.

Inne i baracken smyger en eunuck runt. Men Grand Master C verkar ta det hela med ro. Han är sig själv, hoppar runt, leker och gosar och har ingen aning om vad hans matte och husse ställt till med.

Lönehelgen ska annars spenderas med spenderande. Kanske. Det finns iallafall väldigt många filmer som ropar på ny ägare. Tyvärr lär de få skrika sig hesa. Det är ju julklappstider, gubevars. Tips på slikt ger förresten en guldstjärna i kanten.

Dagens låt bör bli "I am a rock" med Simon & Garfunkel, även om den där vinterdagen i inledningen är i en djup och mörk december. Tur att man är flexibel.

Gamle Brego, kamrat på vida färden

True story of igår kväll: Först var uppkopplingen upptagen. Sen var uppkopplingen bortglömd på grund av fotboll. Och efter det var uppkopplingen ur lag. Därför inga blogginlägg. Förmodligen var ingen ledsnare än jag.

Alla finurliga kommentarer jag hade om den sprudlande, sprakande, sprittande fotbollsfesten (observera gärna ironin) hamnade således mellan stolarna. Skönt att vi är i EM är det iallafall. Men jag sörjer England. Undrar om de spelar Oasis "Stop crying your heart out" på alla radiostationer där idag också. Det gjorde de när de åkte ur VM 2002. Eller om det var EM 2004. Sämre kan man i vilket fall som helst lyssna på om ni frågar mig.

Annars ligger väl "I hate you so much right now" med Kelis eller Radioheads "Creep" nära till hands om man vill ägna en låt eller två till Steve McClaren. För "Don't look back in anger" lär väl inte vara jätteaktuellt.

Minns ni Brego förresten? Ni vet, min kära bil (observera gärna ironin igen) som togs från mig och sedan aldrig blev sig själv? Han är på väg ur tiden, och om det finns någon därute som är sugen på fina reservdelar till humana priser så är denne någon välkommen att höra av sig. Annars blir det skroten i Torsång som tar hand om det. Meddelas endast på detta sätt.

Intill märgen frusen

Upptining pågår. Att vara ute ett par timmar, gåendes kring och i spår, vid dagens råkalla väder skulle frysa ner en hel oxe. De nya, görsnygga (de är faktiskt det) kängorna hjälpte inte. Inte de nya vantarna heller. Nåväl, det överlevdes det också. Och imorgon ska jag reka Vimmerby så jag vet vad som väntar innan jul. Förhoppningsvis får jag stanna inomhus då.

För er som undrar har jag inte vågat prova dvd-spelaren än. Om den inte funkar idag heller - och varför skulle den göra det - kommer kanske mitt relativt goda humör att sjunka en aning. Jag vill ju bara veta hur den där säsongen slutar. Och fortsätta med nästa. Och nästa. Framförallt vill jag sen nån ge Richie Aprile på nöten ordentligt. He has it coming, om man säger.

Den där smått nervösa känslan i magen som kom under helgen funderade jag lite över. Den verkar ju stegra framemot morgonkvällen. Alldeles säkert är den fotbollsrelaterad. Det vill till att Sverige gör en snabb strut mot Lettland imorgon, annars blir det magsår av det här.

Den Värsta Digitalprylen

Bli inte rädda, kära läsare, om ni plötsligt ser en dvd-spelare komma flygande genom höst-/vintermörkret utanför fönstret. Åtminstone inte om den verkade komma från Norrköpingshållet. Om allt är som det ska så kommer det att hända inom väldigt överskådlig framtid.

Mitt under brinnande slut av andra Sopranos-säsongen har apparathelvetet mage att lägga av. Pratade man bilspråk skulle man nog säga att den skar. Pratade man dataspråk skulle man säga att den kraschade. Pratade man hundspråk skulle man säga att det var hög tid för en tripp till veterinären. Hur som helst är den jävligt död.

En annan del av inledningsmeningen, förresten; det är höst här, men tillförlitliga rapporter säger att det åks pulka i Gondor. Men jag är inte bitter, nej nej.

Apropå något helt annat så får den träiga och genomtråkiga Stalingrad snart vara klar, tycker jag. Den har hittills (efter cirka 250 sidor siffror och namn) varit läsvärd i ungefär 20 rader, de som handlade om den överjävlige snipern Zaitsev. Och jag vill bara bli klar med den så att jag får börja med Ingenting är heligt. Nånting inom mig hindrar mig från att sätta igång med en ny bok innan jag läst ut den jag håller på med, tråkigt eller ej. Kalla det gärna självplågeri, för det är nog rätt nära sanningen.

Imorgon ska jag försöka att inte svära lika mycket. Huruvida det försöket slutar i en happy ending eller ej beror till stor del på dvd:n.

Living in a fridge

Livet i baracken går vidare. Om jag minns rätt har jag dock inte förklarat varför fröken Ahl, Grand Master C och undertecknad samsas på en yta som närmast kan betraktas som städskrubb. Anledningen är iallafall att vår lägenhet - japp, den alldeles nyinköpta och nyinflyttade - undergår en del förändringar, så här sitter vi till tre dagar innan jul. Tjobifuckindoo.

I och för sig går det an för en annan, jag är ju bara här i en vecka och några helger. Resten av tiden vräker jag mig på hotellrum i Ängelholm och Vimmerby. That's right, så här i dagar då alla pratar om Vimmerby så ska jag dit och lära mig en del av nya jobbet. Givetvis kommer jag att försöka hedra damen som lättat allas våra barnahjärtan genom åren när jag är där.

Min favoritberättelse av henne? Faktiskt måste jag nog dundra in en liten skräll här. För det är, i knivskarp konkurrens, novellen Allrakäraste syster. Förmodligen beror det på att den lästes ett antal gånger innan man ens nått tre äpplen över havet.

Sen såg jag att det begåtts fel på den här sidan. Nu igen. Susanne Sundför (nä, nu vill inte datorn hitta de där ö:na igen) är från Norge, inte Danmark. Vilket man ju skulle kunnat räkna ut för längesen om man såg den där NRK-loggan i hörnet på "I resign"-klippet. Men som varande en pojk med ganska liten hjärna, så tog det lite längre tid för mig. Bra verkar hennes skiva vara iallafall. Riktigt bra till och med.
Här är en annan av hennes låtar, med en lite... ähum, annorlunda... video.

Resignera

Det var ju så sant, jag var ju skyldig Hagge (och er andra) en länk till Susanne Sundfør (just det, inget zäta, då funkar det) och låten "I resign". Här finns en schysst version av den. Smaklig spis.

Spacey kan regissera också

I väntan på tåg. Ängelholm har snart gjort sitt för den här gången, men before I know it är jag tillbaka. Nu blir det till att åka hem och lyssna på musik, det kan jag lova. Jag har ju för bövelen bara lyssnat på Mandos senaste två små gånger.

Av en ren slump ramlade jag in på en rätt bra film igår. För er som tycker att personbiografier av kända människor lätt blir väldigt stöpta i samma form (Walk the line, Ray, Capote och så vidare) så kan jag rekommendera Beyond the sea, av och med Kevin Spacey som Bobby Darin. Annorlunda gjort på flesta de vis, och ett ganska rakt och fint personporträtt.

Ett kungarike för en bra låt

Döende musikdöden. Skulle man kunna säga. Både mp3-spelaren och gamle gode vännen MD:n ligger kvar hemma. Jag är så musikabstinent att jag sjöng med i "En händig man" - som jag i vanliga fall skulle må en smula illa av - när jag vandrade in på Åhléns.

Ett annat desperat försök att stilla musiknerverna var när jag fann mig själv gående med handen i jackfickan och klickandes med snusdoselocket (alla som någon gång snusat portion vet vad jag menar) i samma beat som en underskön Moby-låt som jag tyvärr glömt namnet på. Om det kan vara till någon hjälp till er som bara måste veta vilken låt det är är Christina Ricci med i videon.

Det hela skulle kunna sluta med att jag, hemska tanke, rusar in på hotellrummet, slår på MTV och nöjt sjunker ner i sängen till den där jäkla Gwen Stefani-smörjan som hörs överallt.

Paradise lost

Ett par timmars båtresa utanför Sihanoukville ligger en del av paradiset. Det riktiga paradiset, that is, inte det som ligger i Borläge. Bamboo Island heter det, och platsen är precis så opretentiös som namnet antyder. Det är strand, hav, ett par hyddor, hängmattor och en liten servering. Tyvärr fanns inget längre stopp på ön med i våra planer, så vi fick bara uppleva den i några timmar (vilket för somliga räckte för att bli magsjuka). Men om jag någon gång återvänder till Kambodja (vilket jag lovat landets bäste restaurangägare) så ska jag besöka Bamboo Island ett längre tag. Gissningvis finns ingen bättre plats för att koppla av på riktigt.

Här, i nutid, i Ängelholm, fanns planer på en poketurnering. Men det finns inte ett enda ställe som säljer marker. Så vad som nu ska hända ver jag inte riktigt. I och för sig har jag sabbat en julklapp för de som läser denna sida och såg en fin chans i gårdagens inlägg. När det nu inte fanns något pokeretui på bokhandeln följde Ingenting är heligt händelsevis med mig istället. Jag håller egentligen fortfarande på med Stalingrad, men jag betvivlar att jag kommer kunna hålla mig ifrån Boston.

Till sist kanske det bör påpekas att jag skriver på en dator vars skärm ser ut som vore den sandpapprad. Eventuella stavfel och andra konstigheter bes härmed om överseende för.

Blandade känslor i bokhandeln

Och varför, varför, varför har ingen berättat för mig att Dennis Lehanes Sacred har kommit ut på svenska? Som jag gör på de flesta nya platser jag besöker, botaniserade jag en sväng på bokhandeln. Och där, nästan direkt, såg jag en text på en bokrygg som löd Ingenting är heligt. Efter ett par millisekunder lade märke till att det även stod Lehane. Gissa vad jag ska köpa imorgon?

I samma bokaffär hittade jag en pocket med titeln Pol Pots leende. Detta skar direkt genom hjärtat på mig, för jag såg nämligen vad detta leende dolde för bara ett par veckor sen. Utanför Phnom Penh finns ett av de största och mest kända av de så kallade Killing Fields. Att besöka platsen är att vandra genom en intill bristningsgränsen ångestfylld historia. Det gör ont att vara där, men det är ändå något jag inte ångrar att jag besökt, ty det är något som aldrig får glömmas.

Det värsta med Phnom Penh var ändå att sedan besöka tortyrfängelset. Där sitter bilder på folk som idag bara är ett minne, och som när bilden togs inte hade en aning om vad som väntade dem. Bilderna på små barn som till och med ler in i kameran kommer jag förmodligen aldrig att glömma.

Jag vet inte än om jag kommer orka läsa boken. Förmodligen skulle jag att bryta ihop av ilska, sorg, hopplöshet och/eller enorm ofattbarhet innan jag var klar.


Bland rabiata spanjorskor och hysteriska tuk-tukförare

Det är ingen lek att försöka ta sig från Siem Reap (som är området som det makalösa tempelomrdådet Angkor Vat ligger i) till Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Eller rättare sagt, det är ingen lek att klara sig helskinnad ur ankomsten till Phnom Penh. Framförallt inte om man blivit attackerad av en rabiat spanjorska på ditvägen.

När man ramlar ur bussen blir man nämligen fullständigt överrumplad av en armé av tuk-tukförare. Dessa sliter, skriker och är allmänt skitjobbiga i sin iver att skaffa kunder. Så beware om ni provar den bussresan. Har man dessutom otur ramlar man in i gamla ex vid samma busstation när man ska vidare ner mot kusten. Fråga mig inte hur det är möjligt, men det är det.

Ängelholm verkar för övrigt ganska trivsamt så här långt.


Från en metropol till en annan

Dagarna räcker inte till riktigt. Strax far jag faktiskt vidare mot Ängelholm. Förhoppningsvis finns det dock större chans till bloggvänlig omgivning där än platserna jag varit på de senaste veckorna.

Just ja, måste ju lämna nån godbit från dem också. Som varande det kronologfreak jag är tar jag det isåfall från början, och berättar att jag såg två filmer på vägen ner. Från dem kan jag konstatera att Jack Sparrow och hans kumpaner var roligare och intressantare i första filmen än i den tredje. Mycket intressantare och roligare. Vidare verkar träsktroll och pratande åsnor också ha bäst-föredatum.

Däremot ett riktigt hett musiktips: Danska Suzanne Sundför (hittar inte danska ö:n) med låten "I resign" är en riktigt vacker historia. Och den följde, i flygplanets låtlista, direkt på Miss Li och Lasse W. Inte dumt.

Jetlaggen börjar sätta in

Innan det ens kan andas om de senaste två veckornas begivenheter måste jag rikta ett aldrig så litet tack och en ursäkt. Till er tappra, lojala själar som klickat in här varje dag trots varningar om klen uppdatering. Det värmer gott i hjärtat, och jag hade hoppats att komma ut på nätet mer under resan för att ni åtminstone skulle ha kommit hit helt i onödan. Så, återigen, tack och förlåt.

Min tanke är att först och främst dra igenom resrutten, för att senare (antingen ikväll eller imorgon) återkomma med fler inlägg om tankar och händelser på respektive plats. Och eftersom den här sidan är det enda ställe där min tanke är lag så kommer det att bli så.

Vi (fröken Ahl, Mama und Papa, Syster C, Perra Nicholson och Mandah samt undertecknad) reste alltså för knappt två veckor sen från Stockholm till Bangkok. Därfifrån tog vi direkt (det vill säga efter sex timmars väntan) ett flyg till Siem Reap i Kambodja. Där tillbringade vi ett par dar, innan bussen gick till Phnom Penh, ett stopp på en natt, och sedan vidare mot Sihanoukville på Kambodjas sydkust (no shit säger ni som kan er geografi, landet har ju bara sydkust). Några dagars slappande, sol och bad senare blev det kustvägen med båt, bil, bil, bil, färja och bil till ön Koh Chang i Thailand. Här blev det längsta stoppet, med strandliggande i fokus. Till sist hamnade vi i Bangkok och shoppade en kväll och en dag innan vi åkte hem igen.

Imorse landade vi i Stockholm, och för nån timma sen ramlade fröken Ahl och yours truly in i baracken vi numer bor i - vilket är en historia för sig - här i Norrköping.

På återhörande för mer uttömmande texter alltså. Nu är det snöbollskrigspaus.