Sjumilakliv

Just another day in ultra rapid. Såna här dagar fattar inte att det är både Leksand och United på tv ikväll. Och att det dämed är lag på att alla timmar under ordinarie dag ska vara hälften så långa.

Största skrällen med kvällen är annars att Janson verkar bli en no-show. Trots att jag har viftat med Canal+ framför nosen på honom. Han håller i och för sig, konstigt nog, inte på Siljans finest (nåja). Men man tycker att han borde visa lite solidaritet, jag har ju genomlidit hans kaffelagsmatcher. Och Pulse, hujeda mig.

Problemet med kanaler som visar sport man vill se är att filmtittandet blir lidande. Har faktiskt hela två ottittade filmer hemma, som således även efter kvällens bravader kommer vara otittade. Skämmes tamefan.

Det är för övrigt första och sista gången som jag parafraserar schlager i rubriken. Men just nu känns det som att jag inte kommer hem ikväll.


Lite mer fotboll och citat

Helgen som gick blev ett gäng Amsbergspojkar odödliga. Då tog de nämligen hem en fin cuptitel, efter att ha försökt i över tjugo år. Skuggan, Kåla, Akka och alla andra fick äntligen en riktig anledning till att ha den obligatoriska efterföljande lagfesten. Hjälte blev dock en annan Amsbergsinventarie, Lillevold. Och att nämna Lillevold utan att också nämna en helt fantastisk ramsa, till vilken han är källan, är oförsvarbart:

"Förr var det nu, fast jävligare var det desto värre, men så här jävla sämre har det tamefan aldrig varit dåligt."

Gissar att han kände motsatsen under helgen. Åtminstone på lördagen.


Ständigt denne Zlatan

Zlatan här, Zlatan där, Zlatan högt, Zlatan lågt, Zlatan upp, Zlatan ner, sida efter sida, tidning efter tidning, dag efter dag. Scrollar man ner är det Henke på samma sätt. Sen en notis om att Elmander är kung i Frankrike och att Rosenberg gått till tyska ligaledaren.

Tycker folk att de inte klär i blågult så är det väl för farao upp till dem. Kan man inte släppa det, gå vidare och koncentrera sig på de som vill istället?

Rörig Sparrissoppa

Det börjar kännas nu. Att det inte alls är säkert att jag jobbar i mars. Eller månaderna efter det heller, för den delen. Långskotten på mina ansökningar börjar kännas väl långa snart. Ungefär som om Linderoth skulle skjuta från 50 meter och hoppas på Xabi Alonsoutdelning. Och för er som inte följer fotboll så där jättenoga kan jag berätta att det inte händer varje dag. Det händer till och med aldrig.

Lite illamående är jag allt, vill ju liksom se något ljus i tunneln snart. Det börjar lukta bränt i knutarna också, för snart bär det iväg norrut. Även om det ska bli riktigt kul är det något som gör det svårare att veta om det där ljuset kommer eller ej.

I och för sig är jag sorgmodig i överkant. Jag har faktiskt ett stående erbjudande om att bli hemmafru i Norrköping. Återigen tror jag inte riktigt fröken Ahl vet vad hon gett sig in på. För det ser mer och mer ut som att jag nappar på det.


Mr Birro, I presume?

Nästa gång jag är i Peking, förhoppningsvis snart, ska jag gå på upptäcktsfärd. Jag ska söka efter Marcus Birro och hoppas på att få sträcka fram näven till ett geni. Läs hans blogg; "En del män är felriktade kompasser" är så sant att jag blir tårögd.

FCK eller ASK?

Någon föreståndare för ett hotell i New York har tydligen hittat hit. Hon (jag är tämligen säker på att det är en hon) är härmed, vad jag vet, den förste utrikiske läsaren här. Mycket trevligt, hon är hjärtligt välkommen. Dock har hon ett litet påpekande som jag känner måste till ytan.

Det handlar om att jag tidigare sagt "min lookalike Linderoth", och att jag skulle vara okej med den kopplingen numer. Det har varit så att jag antytt vissa tveksamheter till likheten, och det gör jag fortfarande. Men det är nu ganska många som anser att landslagets vice lagkapten och undertecknad ser ut som varandra. De flesta har dessutom sagt det helt opåverkade av vad andra sagt. Så jag antar, eftersom jag är en snäll och logisk själ, att det finns fog för dessa påståenden.

Alltså: Okej, man får tycka att jag är lik Linderoth, jag har egentligen inget emot det. Faktiskt borde jag se det som en komplimang, det är ju en duktig bollspelare. Och jag hade förmodligen tyckt om det väldigt mycket om någon sagt att mitt spel (när det begav sig) påminde om hans. Jag ser bara inte likheten själv. Men lova att någon tar hand om honom om han får reda på det.

Back to life, back to reality

Efter den tyngsta återfärden hittills befinner jag mig bland fjälltoppar igen. Kunde ha varit gladare över det. Kunde ha varit ledsnare också. Många saker talar just nu för Borlänge eller ännu sydligare breddgrader. Men jag har iallafall Ode to ochrasy hemma igen.

Den tröstar mig lika mycket som det påstås att något kallat nganga tröstade mig en gång i världen. Det är en jäkla tur, för dagar som idag behövs det. Dagar som igår behövdes det ännu mer.


Som Tolkien, fast utan orcher

Hans Majestät Sportkrönikekonungen Mats Den Ende Olsson har återkommit. Han är efterlängtad.

Aftonbladet - inte bara Bank

Ronnie Sandahl hittar himla rätt, rätt ofta. Och på ett skönt sätt dessutom. En vacker dag ska jag börja länka.

För övrigt syns en viss annan skribents alster i Aftonbladets pappersutgåva idag.

Viktiga saker hamnar fel

Känner att jag måste döda en myt. Som titeln på denna sida antyder är jag inte sjuk. Bara lite urartad. Det är därför jag plötsligt kan brista ut i citat från verkliga och (oftast) overkliga livet. Och det handlar inte om nån sorts fallenhet för att lära mig saker. Jag lägger bara andra saker på minnet än en normalt funtad människa gör.

Istället för att komma ihåg hur man kokar potatis är det istället saker som vad Jean Luc Godard kallar sig i början av En Rövarhistoria som fastnar hos mig. Jag planterar lättare en rätt lång monolog från Pulp Fiction än kommer ihåg att byta mitt bankkort till något man kan betala med överallt. Säger någon något riktigt, riktigt flummigt (Ho hadd grädda i grötnn!) fastnar det ljusår tidigare än om nån berättar hur man bränner en skiva. Så är det bara.

Tyvärr fastnar också saker ganska ofrivilligt. Jag är inte jättestolt över att kunna "Nobody puts Baby in a corner", "I carried a water melon" eller att jag kan nästan hela soundtracket till Dirty Dancing utantill. Hade jag inte varit så säker i min manlighet (yeah, right) hade en sån sak kunnat vara oroande.

Hur som helst, har det en gång fastnat så kan det också dyka upp när man minst anar det. Och det räcker med aldrig så små kopplingar för att det ska brinna till. Det händer också att vissa meningar dyker upp helt utan retning. "Tree? I am no tree, I am an ent!" är ett exempel. "A, a, vetu, vi brukar leka, också" ett annat. Och New Yorkexpressen är skyldig till att "Hadd ho grädda i grötnn?! Ho änt riktut riktu!" i tid och otid lämnar mina läppar.

Folk i min närhet börjar dock tro att de vet hur de ska hantera problemet. De ler lite medlidande, suckar och pratar om vädret. Som om det skulle stoppa mig, jag fortsätter gladeligen med andra citat, och... Vänta nu, skulle jag inte döda myten om min sjukdom?

Liten parlör

Ibland dyker det upp namn som Film-Tobbe, Taallae, Grycksboexpressen/New Yorkexpressen, Trumslagarpojken och Mr Spoon i de här trakterna. Detta handlar först och främst om ett alldeles för ihärdigt läsande av St. Halvar, Kung Olsson och Bjurre, som alla skriver underbara alster och refererar till sin omgivning med fyndiga titlar och smeknamn. Monkey see, monkey do, som man säger åvör där. Sen vill man ju inte hänga ut folk heller.


Nu ska ni inte tro att jag sitter och krystar fram de här smeknamnen, de är inte en ren Sporre™ utan fabrikationer skapade i stundens hetta, allt som oftast. Film-Tobbe har fått sitt namn av sitt gedigna filmtittande, ofta i sällskap med undertecknad. Grycksboexpressen tog sig en gång en mindre genomtänkt repa till en förort till Mordor, kommentar överflödig. Nuförtiden förlägger han sina trippar, mer genomtänkta men med samma syfte, till New York, så en ändring verkar vara på sin plats.

Taallae är en överdriven latiniserad dalmålsvariant av ett smeknamn som är för gammalt för att jag ska ha en aning om när och hur det kom till. Mr Spoon och jag har enligt en felaktig uppfattning legat sked (in his dreams), och Trumslagarpojken är förstås såväl trumslagare som pojke.

Det finns andra som jag skulle kunna nämna, som Mr Frimmo, Janson eller Fossmo. Men anledningen till de smeknamnen har jag antingen inget att göra med eller en alldeles för tråkig förklaring till.


Hakan sticker ut längre och längre

Eftersom jag redan dragit en nära-kändis-händelse tänkte jag fortsätta på det spåret. Den här är dock mer nära än den tidigare. Alltså sitter också skrytmånshatten stadigare.

Alla, med lite vett, sans och heder i kroppen, har förmodligen sett Sällskapsresan. Detta är en av de största replikkällorna i det sporrska hemmet. Närmare bestämt är den trea, efter Sagan om Ringen-filmerna och allt jag sett med R Gustafsson. "Pepes bodega, ja hitta de", "Invalido" eller "Javla smalanningar" är några exempel på användbara stäv.

En annan klassiker är ju "Heja Eslöv!". Och nu börjar jag närma mig poängen. Jag har aldrig mött vare sig Sven Melander (som ropar) eller Weiron Holmberg (som står bredvid), tyvärr. Men rullskidåkaren, som får fans efter vägen, vet jag vem det är. Han sitter nämligen om dagarna cirka fem meter från yours truly. Jag tänker inte gå in på namedropping, men jag kan avslöja att han var scenograf för detta stycke svensk kulturhistoria. Det ni.


Tänk vad man kan höra i New York

"Facts are such a distraction from the essence of what's really happening."

Antingen är man enormt översmart eller så har man dragit i sig många mycket knepiga piller för att komma på att häva ur sig en sån rad. Hur som helst blir jag skulle jag gärna ha kommit på den själv. Fast utan påverkan då.

Inte för att verka oblygsam, men...

Jag råkar veta exakt vad Marcus Birro pratar om på sin blogg. Han pratar nämligen om ett ställe jag besökte i helgen. Ett ställe som jag förmodligen fortfarande skulle botanisera i om inte en viss fröken Ahl sett till att jag haft annat att tänka på (Kyckling classic).

Synd bara att herr Birro inte var på Norrköpings antikvariat när jag var där. För första gången i mitt liv var jag för tidigt ute.


Bekant längtan

Helger är numer min livsnäring. Det slog mig att jag, sen ett par veckor tillbaka, springer runt på torsdagkvällen och bara väntar på att få sova, så man får vakna nån gång. Känslan verkar helt ha ersatt julaftons- och födelsedagspirr.

För två veckor sen skulle jag få besök. Förra veckan skulle jag vara besök. Och nu på fredag ska jag vara besök i mitt eget hem, så att säga. Snart kommer fru Sporres yngste att trampa välkända gator igen. Det var faktiskt en hel månad sen nu.

Givna stopp på en rundåkning i Borlänge: Kvarnsvedens vintrigaste väg, familjen med många efternamn på Lergärdet, huset med Forssas skönaste invånare, Mackan nere vid Jussi Björling, en dvd på Björngränd, fattigmanskvarteren i Paradiset, rikemanskvarteren i Paradiset, en kebabtallrik varsomhelst, klippan Siv och vid tillfälle ett pokerbord på Hushagen.

Så har listan sett ut sen jag lämnade stan. Och den gör det även nu, med ett givet tillskott; tågstationen runt klockan åtta fredag kväll. Det kommer nämligen folk söderifrån också. Fint folk till och med. Så fint att jag egentligen borde säga att det kommer vid niorycket. För att hålla paparazzos borta, alltså.

Enda smolket i bägaren är att Taalae åker till Orsa. Orsa! Vilket osökt leder mig in på en travesti på en underbar Repmånad-replik:

Namen vafan Taallae, ska du åka till Ossa? Ja, de e la inge fel Ossa så va, men du vet la hu de e?

En liten salut

Igår var hon världens bästa femtiosjuåring, idag blir hon en av världens två bästa femtioåttaåringar (hon blir garanterat ensam om titeln i juli). Jag försöker krama hela vägen från Sälen. Men ibland är man som bekant för liten.

Grattis mamma!

Abstinens

Det kliar i hela kroppen. Jag är konstant sugen på något att äta, men vet inte vad. Har ont i huvudet, tunnelseende och en liten släng av tinnitus. Känns som att jag rör mig i slow-motion. Livet känns innehållslöst, som ett skal som väntar på att fyllas. Jag gråter mig till sömns och hoppas allt ska vara bättre nästa morgon.

Men det är det inte. Allt bara börjar om, bara lite långsammare och lite tommare. Hopplösheten genomsyrar snart mitt hela väsen. Inte ens Tarantino, Red Hot eller godis kan döva begäret.

Hur ända in i hela helvete kunde jag glömma Mandos Ode to ochrasy i Borlänge i julas?


I'm just a modern guy

Det var ett tag sen jag läste det, men det gör det inte mindre sant. Och inte mindre sjukt otroligt. Varje gång jag läser det måste jag slå mig själv i skallen med usb-minnet.

Iggy Pop kommer till Peace & Love. Han kommer till Borlänge, hem till mig. Eller ja, nästan då. Jag som ett tag var fundersam över om jag skulle gå på den där festivalen nästa år. Men kan Iggy kan jag. Och kommer Iggy kommer jag. Att Stooges är med gör saken bara mer självklar.

Det betyder att man kan börja drömma om "Passenger" och "Lust For Life" samtidigt som "1969" och "I Wanna Be Your Dog", plus den nya magnifika covern på Teddybears "Punkrocker". För att bara nämna några. Helt ojävlatroligt underbart.

Undrar bara om det innebär att jag och Film-Tobbe får ta en annan låt att spela när vi tar färdknäppen i sommar. Eller om det bara betyder att vi först får höra den på mycket grannirriterande volym och sedan se den framföras av the man himself. Grundtipset är det senare alternativet. Det är svårt att få för mycket av "Lust For Life".

Kanske kollar vi på Trainspotting innan också.


Peking tur och retur

Förra veckan var fylld av spefulla kommentarer om en alldeles för lång resa. Jag har varit sjuk i huvudet, helt väck, ett pucko och en dårfink. Bland annat. Det skulle ju vara ett het befängt företag att åka 400100 meter bara för att kurtisera en dam. Enligt alla utom mina tjejer på kontoret, som bara lagt huvudet på sned, lett och sagt "Åååhh".

Look who's laughing now. Varenda meter var värd mödan. För det har bjudits gott att äta och dricka, en riktigt fin vandring i en riktigt fin gammal stad, film och kunskapsspel (mmm, kunskapsspel, rrraaah).

Och fröken Ahl. Och så fröken Ahl. Härliga, söta fröken Ahl som har sett till att jag haft minst ett leende på läpparna hela helgen, visat mig runt i sitt slott och till och med visat en staty föreställande Moa Martinsson, som jag beundrar ganska mycket i smyg.

Å andra sidan har jag betalat för mig också. Jag har ju introducerat både Pale Blue Eyes (låten alltså) och Kyckling classic. Och det är inte kattskit.


TGIF

Snart, snart, snart drar jag. I en bil med fläkt, redbar stereo och fungerande vinterdäck.

Thank god it's friday.


Värmland drar ifrån

Högst upp på favoritlistan för tillfället: Janson! Holm, Fröding, Alsterlind kan maka på sig, Janson är den förnämste värmlänningen av dem alla. Vad är väl en höjdhoppare, en höjdardiktare och en höjdartjippare mot en som lånar ut sin bil till en vän i nöd?

Jag tror Willem Dafoe säger det bäst: "Kinda makes me feel like riverdancing".


Reaching for a long, long trip

Världens segaste eftermiddag har knappt börjat, och ändå känns den redan femtioelva timmar gammal. Jag vill bara packa ihop, ge mig hem och packa, och sen åka till Norrköping och packa upp, alternativt bli packad. Jag råkar nämligen veta att det finns malthumlejästochvattenflaskor i en kyl nära mig imorgon kväll.

Hade jag iallafall några olika lösningar på ett automobilproblem. Eftersom de flesta hängde på ekonomin blev jag på bra humör när jag kammade hem en rätt ansenlig pokerpott igår. Nu skulle jag antingen fixa en fläkt till Saaben - a.k.a. Brego, a.k.a. Satan - och få sikt på vägen till Curryputtland. Eller så skulle jag hyra en bil. Det gick av diverse anledningar inte för sig. Så nu blir det en relativt spännande resa imorgon. Men, som Film-Tobbe säger, det löser sig alltid för en redig karl. Hur som helst är det värt det för att träffa världens bästa yrväder.

Bara den här eftermiddagen ville ta slut. Sen väntar ju bara världens längsta förmiddag imorgon.

By the way: Rubriken är en liten spoof på en av Sockertopparnas mest gåshudsframkallande låtar någonsin; "Reaching for a long long life". Tyvärr har den hittills bara släppts på demo. Tror att jag ska dra igång en kampanj för att få med den på deras nästa album. Jag vet iallafall exakt vad som ska spelas i mina öron vid hemkomsten ikväll.

42, någon?

Om jag inte minns fel är meningen med livet 42. Eller något liknande iallafall, jag har faktiskt inte läst Douglas Adams guide. Och inte heller - vilket är mer förvånande - sett filmen. Men eftersom jag omger mig med mer kultiverade, eller åtminstone mer belästa, människor har jag snappat upp att 42 is the magic number.

Och folk undrar givetvis vad i hela friden detta 42 ska symbolisera. Med tanke på hur vrickad guiden (och Douglas Adams) överhuvudtaget verkar vara så är mitt tips att 42 betyder: Inte ett smack. Det är givetvis att skjuta från höften, eller till och med fotknölarna, men det är icke desto mindre min tro att numret bara är en kul grej som poppat upp i skallen under skrivandets gång. Jag menar, det är väl lika troligt att Adams vet vad 42 står för som det är att Quentin Tarantino vet vad som finns i väskan i Pulp Fiction.

Däremot fyller jag gärna detta nummer med en betydelse utan att skämmas särskilt mycket. Och det första jag kommer att tänka på är att 42 är precis så många favoritfilmer man kan ha utan att bestämma sig för en enda.

Att bygga vidare på kopplingen Tarantino-Adams och säga att väskan i Pulp Fiction därför innehåller 42 filmer är dock lite långsökt. Tarantino är ju Tarantino.

Men visst är det nästan lika svårt att komma på meningen med livet som att säga "Det här är min älsklingsfilm" och vara stupsäker på att man verkligen menar det. Så är det iallafall för de flesta jag har pratat favoritfilmer med, och jag själv är inget undantag. Jag kan förmodligen komma på tio kandidater på lika många sekunder. Och ändå är det en så typisk fråga när man börjar lära känna någon; "Jaha, du kollar på film, vilken är bäst då?". Det är som att fråga Ulf Lundell om han kommer ihåg alla sina låttexter eller Robert Gustafsson om han vet hur han skrattar privat. Mission impossible var ordet, sa Bull.

Lik förbaskat försöker man ändå svara. Jag kommer ofta på mig med att slentrianmässigt hälla ur mig American Beauty. Och det är i och för sig inget större fel i det, Sam Mendes mästerverk är just ett mästerverk. Men är den bättre än Medan vi faller? Eller just Pulp Fiction? Eller När solen står som högst? Så där kan man fortsätta. Ändå är det bara översta toppen på isberget, jag skulle kunna rada upp minst... tja, trettioåtta till:

Forrest Gump, Happy Together, Reservoir Dogs, Fight Club, Á bout de souffle, Sagan om ringen, Amelie från Montmartre, Boondock Saints, Amores Perros, Trainspotting, Mannen utan minne, Me and you and everyone we know, Guds Stad, Scarface (den med Pacino), Oldboy, Schindler’s List, Nyckeln till frihet, M, Lost in translation, Once Upon a Time in the West, Hero, En långvarig förlovning, Garden State, Citizen Kane, Eternal sunshine of the Spotless Mind, Gökboet, Lock, Stock & Two Smoking Barrels, Metropolis, The Pianist, Svart katt, vit katt, Léon, En Rövarhistoria, Snatch, Gudfadern, Gudfadern II, Livet är underbart (den italienska), Se7en och Kill Bill vol. 2.


Allt som allt 42 stycken favoritfilmer, utan inbördes ordning, och alla har de sin egen oemotståndliga charm. Vilken som helst av dem kan jag vid vilket ögonblick under dygnet som helst bli abstinent sugen på att se.


Och jag har mage att kalla Douglas Adams för vrickad.


Dalarna kontrar

"Jag har supit mäj plakat och lusteligen full,
jag är fromsint och gladlynt och trygg,
omkring mäj susar skogen sitt eviga lull-lull -
och jag ser änglar, där jag ligger på rygg."

Det är när man läser Anderssonskans Dan man inte längre är avis på värmlänningar. Ändå är det här långtifrån det bästa karln har skrivit. Men det är en av få rader som jag törs befläcka med att skriva här.

Blowin' in the wind, part II

Det började med att jag kom på att SMHI låg i Norrköping. Sicket sammanträffande, tänkte jag, med tanke på vindar, yrväder och färd till Peking som tidigare tagits upp. Och sen fastnade jag i många sjuka tankar. Till exempel: Om SMHI regerar i Norrköping, gäller blåslagen då?

Några fler tankar vågar jag inte redovisa, för då gissar jag att jag hamnar i blåsväder hos framförallt Taallae.

Blowin' in the wind

Awfully tired now, boss. Dog tired. Och det på grund av de små delar av Pers vindilar som når hit upp. Det kan förstås vara nån annan parvel som har tagit sig hit för en blåsning (förlåt). Vem det än är - Per eller Gudrun eller vemsomhelst - så gör denne sitt yttersta för att hålla mig vaken.

Min lya är begåvad med tre rum, kan man säga. Ett sovrum, ett kominerat kök/matsal/biosalong och ett gästrum. Alltså borde chansen att hitta ett ställe där man kan sova ostört på vara stor. Sällan pinkar en trähäst halva pottan full.

De båda sovrummen ligger nämligen vid varsin husknut. Dessa husknutar skulle fungera som mistlurar bara man andades på dem. Så vid vindar som nattens blir de inte jättetysta. Sovrummen strukna från sömnlistan, således.

Hoppet står alltså till det där tredje rummet. Där finns istället en köksfläkt. En köksfläkt som har spjäll. Spjäll som skulle göra min polare Trumslagarpojken, pa-rapa-pam-pam, grön av avund när det blåser. Säg så här: jag såg trummisen i Hardcore Superstar ösa konstant i nästan en timme på en spelning förra veckan, men med tempot mina köksfläktspjäll håller skulle han ha orkat max tio minuter. En bock i vakenkolumnen för vardagsrummet också. Som man säger i Amerikat: This blows bigtime. Endera morgonen vaknar jag förmodligen, fullständigt utsövd, på toaletten. Enligt Film-Tobbe ska golvvärmen fungera utmärkt även nattetid.

Nu längtar jag, om möjligt, ännu mer till helgen. Då kommer jag möta ett helt annat yrväder. Mycket trevligare yrväder, dessutom. Rapporterade SMHI om såna skulle väderleksrapporten vara dagens höjdpunkt.


Ett sammanträffande, inget annat

Såg att jag redan lyckats rippa Just D:s "Tre Gringos" två gånger i mina rubriker. Och jag som inte ens är särskilt begeistrad i dem.

Men ska man lyssna på den låten ska man höra första versionen, utan saxofonpartyt. Och när man ändå snurrat igång med nostalgitrippar och tuggummin, ska man höra inledningen på "Vart tog den söta lilla flickan vägen?". Sannare ord har sällan sagts:

- Du pappa?
- Mmm?
- Ibland är man för stor och ibland är man för liten.
- Mmm, så är det.

Dessutom ett utomordentligt tema för en helg, om man så vill.

Tre gringos i fjällvärldsdjungeln

Snön faller och jag med den. Den hade till och med täckt min bil, fast den står under tak. Så då kom jag sent till jobbet. Och jag försöker tvinga mig själv att tycka att det är såå bra med snö. Men det är svårt, med wannabeknä och en soon to be over-anställning. Men det här är ingen klagosång, jag lovar.

För det är riktigt roligt att komma till jobbet och se leenden överallt. Jag är ju den ende som inte njuter i alla fulla drag just nu. Och leenden är smittsamma, vilket är en jäkla tur. Annars hade jag befunnit mig en bra bit längre ner på utvecklingsstegen, med en spade i näven och haglande svordomar.

Men jag gräver inte ner mig. Om inte annat håller helgens endorfinöverdos ett tag till.

Sälen hade ju finbesök. Utan att det ens visste om det, verkade det som. Det engagerade sig nämligen inte jättemycket för att få eminenta paret Spoon att känna sig välkommet. Inga röda mattor, ingen extra insatt pulkabacke utanför mitt hus. Så jag fick dra lasset själv. Skönt att vissa personer i ens närhet är ganska lättunderhållna. Det räckte med att hälla i dem lite rött och enchilladas, och slå på Monkey Ball eller en film, för att se de små ögonen tindra i kampen för att hålla sig vakna i soffan. Tror också jag fick plus i kanten när jag lät (nåja) herrn (nåja) i huset vinna. Flera gånger till och med. Eller ja, alla gånger då.

Till mitt försvar ska sägas att min fåtölj stod konstigt. "It was a funny angle", som Tyrone i Snatch så elegant förklarar.

Annars fortsätter helghöjdpunkterna. På fredag invaderas Norrköping av undertecknad. Stackars fröken Ahl har ingen aning om vad hon givit sig in på.


Att hamna på fel spår

Jag letar desperat, förtvivlat, besinningslöst och aningen svettigt efter inspiration. Halvar ligger på bokhyllan hemma, Kung Olsson på Borlänge Stadsbibliotek. Jag har läst varenda rad jag kan hitta på nätet, såväl av de där två såväl som andra mer eller mindre inspirationsgivande pennfäktare. Ack nej, ack nej, det går ju ej. Vad kan det bero på?

Tja, antingen beror det på att det inte finns så mycket rent läsvärde on this beautiful thing called nätet. Eller så har jag kanske läst allt redan. Eller så har det en aning att göra med att jag, inom fem minuter efter att ha startat en sökning efter inspiration, ofrånkomligt hamnar på en shoppingsida. Antingen för film eller för böcker.

Och där blir jag allt som oftast kvar.

Ibland börjar det med att jag letar efter Slastexter. Eller ja, det börjar alltid med ett fåfängt försök att hitta honom. Men det är just fåfängt, Slas vill inte ha några texter på nätet. Och det är förmodligen inte det media han gör sig bäst i heller. Mediet för Slas är en ganska gammal bok, som man blir nostalgisk bara av att titta på och luktar bibliotek, ett halvmörkt litet rum, med en kopp kaffe bredvid sig och Cornelis i lurarna. Då mår man, kan jag säga.

Titta, här håller jag som bäst på att fundera ut hur jag kan glida in på fel spår, och så gör jag just det. För att citera Steve Buescemi, alias Garland Greene: "Define irony". Con Air är faktiskt en gravt underskattad film.

Iallafall, steget från Slas är ganska långt till Stephen King. Men det tas på en kvart, max. Har man kommit till King har man oftast tagit vägen över Hasse Alfredsson och liknande till typ Conn Iggulden (och tankarna har vandrat till Gladiator) eller Dennis Lehane (Mystic River). Därmed har jag gläntat på dörren till filmvärlden. Väl inne på Stephen King har jag sparkat in den. Brutalt dessutom, eller så brutalt jag kan. Jag är ju trots allt en snäll kille. För snäll säger vissa, inte alls tycker andra. Ingen aning säger jag.

Nu gör jag det igen. My name is Maja. Babbel Maja.

Nätfärden fortsätter från Adlibris, Bokus och allt vad det kan vara till Ginza, Discshop och allt vad det kan bli. Sen varvas bästa prisexempel mellan de olika sajterna, medan man kollar Imdb (även känt som bibelns nätversion) efter information som man bara måste ha. En och annan smygkik på Filmtipset blir det också, för att få reda på hur man kanske kommer att tycka om den och den filmen. Hujeda mig, på mindre än trekvart har jag glömt allt vad skrivande och jobb heter.

Och för den som fortfarande är med till den här meningen, och inte somnat, är det ingen som helst konstighet med det. Varför skulle jag behålla fokus på en timme eller två om jag inte ens kan hålla det i typ ett A4?


Mer Fröding åt folket

"Våran prost
är run som en ost
och lärd som själva den onde"

Ibland blir man avundsjuk på värmlänningar. Men bara ibland.

Thank heaven for little friends

Fick jag alltså beskedet att jag inte kommer vara kvar i Sälen längre än till sista februari. It's your loss, sa jag inte utan gick istället runt i vakuum hela dagen. Som fint vispad grädde på pulvermoset strejkade bilen när jag skulle åka hem och dränka mina sorger i juice.

En sån himla tur att man har vänner. Taalae ringde och frågade hur jag mådde. Han är en pärla, helt enkelt. Mange, världens bästa ekonomichef, hjälpte till med min bil och lät mig sen låna hans. Fröken Ahl, underbara fröken Ahl, fick mig på bättre humör med ett alltid lika trevligt telefonsamtal. Och så mama und papa. Öppna armar från Borlänge har aldrig känts närmare. In the words of Supergrass: "I miss my mummy and I miss my daddy". Till sist kom Janson förbi och gav sitt stöd, trots att det inte gick hockey på tv. Så jag la mig ändå med ett relativt lätt sinne igår.

Synd bara att det är en ny dag idag.

Å andra sidan är det en dag närmare Anna med stort A och Mr Spoons ankomst. Då jäklar blir det Monkey Ball, filmciterande och sedvanlig mobbning av undertecknad. Underbart. På menyn: kycklingenchilladas (eller tvåchilladas, Annas anm.), vin och sallad. Inte nödvändigtvis i den ordningen. Och inte nödvädigtvis vin för mig.


Var tog golvet vägen?

Mattan under mig bara försvann. Har svårt att stå, har svårt att falla på samma gång. Yr, förundrad, förvirrad, ledsen, tom... Försöker förstå vad det egentligen är jag känner.

Sälen, som har blivit mitt hem, kanske inte är mitt hem så mycket längre. Nånting som kallas provanställning går ut, och sen blir det inget mer. Ska jag svära, gråta eller gå hem? Eller allt samtidigt? Å andra sidan ska man kanske se möjligheterna. Det är ju nu jag äntligen skriver den där boken. Eller blir journalist. Eller läser filmvetenskap i Falun (a.k.a. Mordor). Hur jag än funderar hamnar allt på samma tanke i slutändan.

Vafan gör jag nu?


Så nytt, men ändå bekant på nåt sätt

Jag börjar se vita prickar framför ögonen. Många till och med. Jag är blöt om fötterna, och får lov att lyfta dem högre än vanligt när jag går. Fryser gör jag också. Tror jag håller på och bli sjuk. Samtidigt minns jag något från forna tider om att sånt här hände då och då.


Istället för att be om autografen

Jag har faktiskt skakat hand med Bjurman. Vilket i mina ögon är en grej av utomjordisk dignitet. Men guldskimret kring händelsen har uteblivit.

Innan jag går vidare ska jag förklara en sak. Jag har en fantastisk fallenhet för att bli raljant när jag inmundigat drycker med procenttecken. Ett glas räcker för att göra en diskussion kring vad jag kör för bil till ett 15 minuters föredrag om absolut inget alls.

Gick jag alltså, på Mandospelningen på Bolle i höstas, fram till Bjurman, som för de flesta skribentwannabes från Borlänge (mig inräknad således) är en ikon. Förfriskad med ett helt glas sa jag något i stil med "Alltså, jag måste bara... jag kan inte i ord förklara... asså dina texter är, jag menar...". And so on. Jag höll på ända tills Bjurman själv ändade min mentala harakiri med att säga "Jag hoppas det är positivt du menar". "Jajajajaja, det vet du", blev svaret. Och medan jag försökte flyta därifrån hällde jag också ur mig en komplimang i förbifarten till BT:s utmärkte CJ Bergman. Vilken förståeligt bara skrattade ett förvånat tack.

Det är ju tur att man har vett att vara trevlig när man bränner sina skepp iallafall.

Musik, sång och DeNiro

Såg en dokumentär om de bästa av de bästa igår. Kanske de största av de största också. Åtminstone i min värld. Man kan tycka vad man vill om brödraparsbandet från Manchester; att de är opolerade (duh), kaxiga i överkant och helt slut i skallen. Och man kan ha rätt i det. Men vilken musik de skapar.

Och under filmen slår det mig att jag faktiskt gjort en kanonblunder i listan jag slängde ur mig här tidigare. Räisänens konsert på Peace & Love var riktigt bra, men Oasis på Hovet för snart ett år sen var 2006 års absoluta livehöjdpunkt. Iallafall för någon som dyrkat bandet sen "Morning Glory", slukat allt som har med dem att göra sen dess, men ändå lyckats att inte se dem live.

Min gåshud kunde skära glas den där kvällen. Eller, om man så vill, jag tittar inte tillbaka i ilska på den.

Helgen gick annars åt till att, i tur och ordning, träna sönder mina stackars armar, titta på Once Upon A Time In America (förlåt Film-Tobbe, kunde inte hålla mig, men jag ser snart om den), tvätta, titta på Hitch (som jag inte ser om), dricka ett par malthumlejästochvattenglas, per telefon sjunga Ring of Fire för fröken Ahl, somna framför Sagan Om Ringen (Grycksboexpressen, numera New Yorkexpressen, vet hur det är), kolla på Henkes fantomdebut och till sist läsa en stor del av Svärdens Fält.

Det ser ut att ha varit en mycket produktiv helg. Eller inte.

Annars ser Mr Spoon och Anna med stort A ut att snart bevärdiga Sälen med ett besök. Jag räknar dagarna, även om jag antar att det är den senare som kommer att skeda med den förre. Det får hon, denna där.

Film-Tobbe är en vis man

Now listen here, son, sa han. Och jag lyssnade. Men inte tillräckligt. Så här i efterhand skulle jag ha hörsammat honom på allvar. Han berättade om en del av this beautiful thing called internet, som var väl värd alla besök. Jaja, det blir nog bra med det, svarade jag och glodde vidare på Family Guy.

Förlåt, Film-Tobbe. Jag skulle ha lyssnat mycket tidigare. Jag antar att jag är den siste som upptäcker det, men tjuvlyssnat.se är hur kul som helst.

Annars verkar de där gudarna jag snackade om igår tagit sitt förnuft tillfånga. Det är kallt idag, och den ljuva musiken av snökanoner ljuder i mina öron. Lättnaden sprider sig.


Gudarna måste vara tokiga

Jo, ibland har man dispens för att använda kassa filmers titlar i rubriker. Det här är ett sånt tillfälle. För hur ända in i hela infernots brinnande nionde krets kan det stämma att det är den 4:e januari när det ser ut som 22:a september ute?

Så obeskrivligt trött på regn. Så himla trött på mörker. Så genomsugen på att bara åka hem och titta på Once Upon A Time In America, min julklapp till mig själv. Men det känns lite elakt, lovade Film-Tobbe att kolla på den med honom ungefär hela tiden när han var häruppe förra veckan. Eftersom det inte skedde, kommer jag att försöka vänta ett tag till.

Dessutom kommer Janson hem och kollar på hockey ikväll. Framgångsreceptet för att skaffa kompisar i Sälen: skaffa Canal+. Och bit ihop trots att burken visar tveksamheter i form av lag sponsrade av kaffe.

Klarar man det är vägen till popularitet utstakad.

Det bara hände

Gick jag alltså och skaffade en blogg till slut. Har funderat på det länge, Mr Spoon har tryckt på, andra också. Men det var ändå min husgud och förebild herr Halvarsson som såg till att det blev av. Klart du ska ha en blogg sa han. Och vem är jag att säga emot?

 


Eftersom jag får magsår, krupp och små utslag av presentationer av typen ”jag är en kille på 23 vårar…” så tänkte jag att en lista över vad jag reagerade på förra året skulle få ge en bild av vem jag är. Jag lovar att nästa inlägg inte blir lika långt.


 

Och nej, jag är inte mainstream. Bara väldigt lättpåverkad. Därför denna lista.


 

2006 års…


 

… sämsta film:

Pulse. Överdrivet, platt, förutsägbart och alldeles bedrövligt. Jag blev faktiskt förbannad, så dålig var den.


 

… skönaste OS-semifinal:

Hockeydamerna. Synd bara på Chris Härenstams överdrivna avslutande kommentarer. Men det var en riktigt rolig straffläggning.


 

… bästa bok (läst i år alltså):

Episkt dubbelspel, Bo G Jansson. There’s no one like Bo G. Skönlitterärt är det Patient 67 av Dennis Lehane, Doktor Glas av Hjalmar Söderberg eller Roms Portar av Conn Iggulden. … bästa spelning:

Timo Räisänens på Peace & Love. Har aldrig varit nåt fan tidigare, men nu är man fast. Hade hoppats på att Red Hots spelning i Globen skulle hamna här, men icke. Trötta surfare på scen är inte kul.


 

… roligaste hockeymål:

Damerna igen. Det enda målet de gjorde i OS-finalen var ju hysteriskt roligt, och dessutom snyggt i slutändan. Två frågor: När får vi se herrarna göra repris? Och varför var inte det målet med på OS-krönikan? Skandal.


 

… bästa skivköp:

Mandos Ode to ochrasy. Fastnade direkt, och växer hela tiden. Titelspåret är de kraftigaste ryggradsrysningar jag fått av en skiva någonsin. Och You don’t understand me är helt fantastisk. Jag skulle kunna rada upp hela skivan, men nöjer mig så. Sockertopparnas andra skiva är också helt underbar, och det är Red Hots Stadium Arcadium också. Bra skivår, helt enkelt.


 

... jobbigaste resa:

100 mil i bil med överlastat släp, två katter och sjukt jävla många vägarbeten. Luleå-Örebro; en resa väl värd att låta bli.


 

… skönaste OS-final:

Hockey är ju tv-sporten numero uno, men den gamle skidgnidaren i mig var alldeles till sig när Lind och Fredriksson tog sprintstafettguldet. Å andra sidan var jag helt galen under curlingfinalen också. Men jag tar lättare in en sport som jag förstår och dessutom själv kan utöva (kan inte åka skridskor och fattar inte hur man skruvar en stenklump). … bästa film:
Me and you and everyone we know. Helt underbar, enda konkurrenten är Walk the line. Cash har aldrig varit hetare, inte Phoenix heller. Men det var ett tunt år, åtminstone för egen del. Såg bara en enda femma förutom de här i år, Oldboy. Som är ännu bättre, men för gammal för att kvala in. … i särklass härligaste telefonsamtal:

Det som sa att jag fick jobb i Sälen. Att flyta på moln fick en helt ny innebörd.


 

… i särklass härligaste e-mail:

Det som sa att jag fick VG på min C-uppsats. Att flyta på moln fick en helt ny innebörd.


 

… i särklass härligaste dag:

Den då jag fick årets i särklass härligaste telefonsamtal och e-mail. Att flyta på moln fick en helt ny innebörd.


 

… roligaste fotbollsmatch:

Blev aldrig av. För det skulle ha varit Uniteds Champions Leaguefinal, Amsbergs avgörande kval till femman eller Sveriges VM-final. Men det bidde ingenting med nånting. Måste jag välja nåt blir det ändå Sverige-England i VM. Båda mina favoritlag, storbilds-tv, många mål, spännande och min lookalike Linderoth var överlägset bäst på plan.


 

… tråkigaste fotbollsmatch:

Ta fram ett spelschema för italienska Serie A, blunda och peka. Gäääsp.


 

… jobbigaste dag:

15:e februari. Då gick de in i knät, jag mådde dåligt av narkosen och skämde ut mig inför såväl läkare som sköterskor.


 

… tydligaste ”Varför-gick-jag-på-bio?”-film:

Pirates of the Caribbean 2. Kan vara de sämsta 100 spänn jag nånsin spenderat. Skulle varit Mr & Mrs Smith om det inte varit för att Mr Spoon fixade halva priset på den. 50 spänn var den värd. Inte ett öre mer.


 

… bästa tv-serie:

Family Guy. Alltid Family Guy. Alternativt Grey’s Anatomy eller Entourage.


 

… mest överraskande favoritskribent:

Ronnie Sandahl på Aftonbladet. Faktiskt.


 

… favoritcitat från filmens värld:

”Ordinary life is pretty complex stuff.” American Splendor bör ses av alla som inte sett den, och ses om av alla som sett den.


 … tack för lång och trogen tjänst:
Shadowfaxe, a.k.a. min gamla kära Renault 19. Vit som snö, kom när man visslade på den, startade alltid. Men finns inte längre.